Kleuren en patronen

Er zijn verschillende kleuren en patronen bij de ragdoll. Zo heb je drie soorten aftekeningen: Point, Mitted en Bicolor. Hierbij kan de bicolor nog onderverdeeld worden onder High mitted, true bicolor, Mid High white of High White. 

Point

De point is een aftekening waarbij de extremiteiten donker zijn en het lijf licht. De extremiteiten zijn hierbij de poten, de oren, de staart en het gezicht. Deze zijn dan ook gekleurd. Een voorbeeld van een point staat dan ook links bovenin. 

Mitted

De mitted Ragdolls hebben net als de points de oren, de staart en het gezicht donker gekleurd. Echter heeft de mitted ook witte voetjes van voren en laarsjes van achter. Daarnaast heeft de mitted een witte kin. 

Bicolor

Zoals eerder genoemd zijn er meerdere verschillende soorten bicolors. Op de stamboom zullen ze allemaal bicolor worden genoemd. De high mitted (HM) en de true bicolor lijken veel op elkaar. Dit verschil is eigenlijk alleen te zien, qua genen. De HM is namelijk een combinatie tussen twee mitted of tussen een mitted en een HM. Terwijl een true bicolor in de combinatie met een point, ook bicolor kan geven. Wat dan weer een true bicolor is. 

 

Hieronder is het nogmaals uitgelegd (gemaakt door een vriendin), inclusief drie fijne plaatjes en drie voorbeelden van onze eigen katten. Ook is hier kort alvast de genetica erachter uitgelegd. 

Paige/Alizee: een seal point

Jasper: een seal mitted

Felice: een seal bicolor

Dan hebben we ook weer de verschillende kleuren. In principe zijn er twee verschillende opties die de ragdolls kunnen hebben Rood (OO) en niet rood (oo). Deze twee kleuren worden bepaald op het X-chromosoom. Ook wel de sex-chromosomen geheten. De autosome chromosomen bepalen weer hoe dit tot uiting komt. Zo heb je bij niet rood de kleuren seal (BBDD/BbDd/BbDD/BBDd) en chocolate (bbDD/bbDd) en hiervan de verdunde kleuren blue (BBdd/Bbdd) en lilac (bbdd). 

Fenne: een seal mitted 

Flint: een blue mitted

een choc 

Ziva: een lilac tabby point 

De optie rood kan bij de ragdoll voorkomen in red (Dd/DD) en cream (dd). Daarnaast kunnen poesjes ook tortie zijn. Ze hebben dan beide opties rood en niet rood in hun vacht. Omdat rood en niet rood beide op het X-chromosoom liggen kunnen eigenlijk alleen poesjes (xx) tortie zijn. Katers zijn net als mannen namelijk xy. Katers kunnen maar een van beide op hun X-chromosoom hebben. Meer bekendere namen voor tortie die we wel kennen bij de huiskatten zijn schildpad en lapjeskat. Net als bij de rest zal hier ook de genen op de autosomale chromosomen bepalen hoe de kleuren worden. Zo zal een niet verdunde tortie seal/rood of choc/rood zijn en de verdunde torties zullen blue/cream en lilac/cream zijn. 

Kasper: een red point 

Esprit: een seal tortie point

Dawn (rechts): seal tortie bicolor

Dusk: blue tortie bicolor